Sağlık kurumlarıyla Sosyal Güvenlik Kurumu arasında yapılan anlaşma gereğince anlaşmalı polikliniklerde tedavi görülmesi halinde hastalar herhangi  bir ilave ücret ödemezler.

Bu tedavilere ilişkin ücret Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından hasta adına hastaneye/sağlık hizmeti sağlayıcısına ödenir. Ancak kimi durumlarda özel sağlık kuruluşlarında “ilave ücret” ödenmesi söz konusu olabilir.  İlave ücret 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 73. Maddesinin ikinci fıkrasında düzenlenmiştir. 73. madde uyarınca kurumca özel sağlık kuruluşları sağladıkları hizmet bedeli için kurumca(SGK) belirlenen asgari fiyatın 2 katına kadar hizmet bedeli alabilirler. Elbette bu durumun istisnaları mevcuttur. Örneğin,  kanser hastalarının özel hastanede tedavileri halinde bedel ödemeyecekleri belirli hizmetler mevcuttur. Bunlar Sağlık Uygulama Tebliği’nde; kanser tedavisi (radyoterapi, kemoterapi, radyo izotop tedavileri) olarak sayılmıştır. Buna göre kanser hastaları, ilgili sağlık kuruluşunun sgk ile anlaşması olmasına bakılmaksızın kanser hastalığına ilişkin radyoterapi, kemoterapi, radyo izotop tedavilerine ve kanser cerrahisine ilişkin ameliyatlara ilişkin herhangi bir ilave ücret ödemeksizin ücretsiz tedavi alabileceklerdir. Ancak bu işlemler dışında yapılacak tüm teşhis ve tedavi işlemlerinde özel sağlık kuruluşunun ilgili işlem için Sosyal Güvenlik Kurumu’nca belirlenen asgari tutarın 2 katına dek ücret talep etmesi mümkündür. Dolayısıyla mevcut düzenlemeler ışığında kanser hastaları özel hastanelerdeki tedavilerinde radyoterapi, kemoterapi, radyo izotop tedavileri ve kanser cerrahisine yönelik işlemler dışında yapılacak her türlü işlem için özel sağlık kuruluşuna ilave ücret ödemek durumunda kalabileceklerdir.

Uygulamada özel sağlık kuruluşlarının hastalardan yasal sınır olan 2 katın üstünde ödeme talep ettikleri yahut verilen hizmete karşın fatura tanzim etmedikleri haller de yaşanmaktadır. Hasta yahut yakınlarının bu durumda bulundukları ildeki Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı Sağlık Sosyal Güvenlik Merkezi’ne bildirimde bulunmaları ve bulundukları il/ilçe deki Tüketici Hakem Heyetleri vasıtası ile fazla ödedikleri ücretin iadesini talep etme hakları mevcuttur.

Bu yazıda yararlanılan kaynaklar aşağıdadır:

1) 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu
2) Sağlık Uygulama Tebliği
 Av. Ali Deniz Görhan ve Av. Özge Temir’in hazırladığı bu yazı için teşekkür ederiz.