Tiroid kanserinin kadın ve erkeklerde görülme sıklığı nedir?

Tüm tiroid nodüllerinin yaklaşık yüzde 5’inde tiroid kanseri gelişmektedir. Kadınlarda erkeklerde 4 kat daha sık görülürler.

Tiroid kanserlerinde takip nasıl olmalıdır?

Tiroid kanseri hastaları düzenli takip edilmelidir. Takiplerde hastanın fizik muayenesi, kan testleri, boyun ultrasonografisi gibi tetkiklerin yanı sıra, bazı durumlarda nükleer tarama testleri ve başka görüntüleme yöntemleri de gerekebilmektedir. Takiplerin sıklığı ve hangi testlerin yapılacağı, takibi yapan hekim tarafından belirlenmelidir.

Tiroid kanserine neden olabilen etkenlerden korunmak mümkün müdür?

Tüm kanserlerde olduğu gibi sağlıklı beslenme ve hareketli bir yaşam tarzı kişiler tarafından benimsenmelidir. Bununla birlikte boyun bölgesinin radyasyon maruziyetinden korunması adına gerekli önlemler alınmalıdır.

Tiroid kanseri sürecinde beslenme nasıl olmalıdır?

Tiroid kanseri hastasında eğer ameliyat sonrası radyoaktif iyot tedavisi verilmesi planlanıyorsa iyottan fakir diyet ile beslenme tavsiye edilir. Ancak sonraki takiplerde hekim tarafından aksi söylenmediği sürece herkes için geçerli olan sağlıklı beslenme dışında özel bir diyet önerisi yoktur.

Ailesinde tiroid kanseri olanlar ilk kontrollerini ne zaman yaptırmalıdır?

Mümkün olan en kısa zamanda bir endokrinoloji uzmanı tarafından değerlendirilmeli ve gerekli testleri planlanmalıdır.

Tiroid kanseri ölümcül müdür?

Tiroid kanserinin farklı türleri olmakla beraber büyük bir çoğunluğu papiller tipi tiroid kanseridir. Papiller tipi tiroid kanseri çok yavaş ilerler. Sıklıkla boyundaki lenf bezlerine yayılsa da hastalık tedaviye çok iyi yanıt verir. Tiroid kanseri uygun şekilde tedavi edildiği durumlarda sağ kalım oranı çok yüksek bir kanser türüdür.

Tiroid kanseri sıçrama yapar mı?

Tiroid kanseri, tiroid dokusunun içinde gelişebileceği gibi yakındaki dokulara ve boyundaki lenf bezlerine de sıçrama yapabilir. Foliküler tiroid kanseri gibi tiroid kanserinin farklı tipleri akciğerlere ve kemiklere yayılım gösterebilir.

Tiroid kanseri tamamen iyileşir mi?

Tiroid kanseri erken teşhis ve uygun tedavi ile tamamen tedavi edilebilmektedir. Ancak tiroid kanserlerinin tekrarlama ihtimali de bulunmaktadır.

Her tiroid kanser midir?

Tiroid nodüllerinin büyük bir çoğunluğu iyi huyludur. Tiroid nodüllerinin büyük bir çoğunluğu sıvı ya da kolloid denilen depolanmış tiroid hormonu formuyla dolu kistlerdir. Katı nodüllerin kanser olma ihtimali daha fazladır.

Tiroid kanseri ameliyatı kaç saat sürer?

Tiroid kanseri ameliyatının süresi; tiroid kanserinin tipine, yaygınlığına ve uygulanacak cerrahi yönteme göre farklılık gösterebilmektedir. Genel olarak tiroid kanseri ameliyatı 2-3 saat arasında sürebilmektedir.

Memorial Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır. 

Bu makalenin yazımında kullanılan kaynağa buradan ulaşabilirsiniz.

Diğer yazılarımıza ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.